Diğer Yazılarımız

Acil Durum Nedir?

Acil durum nedir? Anında müdahale edilmesi gereken beklenmedik olaylara karşı önlem alma halidir. Tıp literatüründe sıklıkla kullanılan bu terim ilk kez 1999 yılında meydana gelen Gölcük depreminden sonra literatüre eklenmiştir.

Kişinin kendisinden veya çevresinden kaynaklı olarak hayati tehlikesi bulunduğu anlarda kullanılabilir. Her an olabilecek bir acil durum çeşidine göre önceden bir plan hazırlanmalıdır.Deprem gibi öngörülemeyen afet durumlarında ne yapılabilir? Acil durum çeşitleri nelerdir? Acil durum anlarında kimlerden nasıl destek alınabilir?

Depremlerde Acil Durum Kaynakları Nelerdir?

Doğal afet olarak adlandırılan zamanı saati belli olmayan depremler için acil durum kaynakları bulunur. Ön hazırlık sürecini sağlıklı şekilde gerçekleştiren kişinin dahi acil durum kaynaklarına hakim olması ve kullanabilmesi gerekir. Evde veya işyerinde meydana gelebilecek sarsıntı anında panik yapmayı önleyecek deprem acil durum planı her koşulda hazır olmalıdır.

Yangın, deprem, sel, iş kazası gibi acil durum anlarında ulaşılabilir tüm kaynaklara erişebilmenin mümkün olması gerekir. Bulunulan şehrin büyük bir çoğunluğunu etkileyerek mevcuttaki kaynakların müdahale edebilme de yetersiz kaldığı duruma afet adı verilir. Sözlükte belirtilen bu tanım deprem, trafik kazaları veya ev yangını gibi beklenmeyen hallerde ambulans, polis ya da itfaiye gibi personellerin yardımı ile müdahale edilebilir.

 

Acil Durum ve Afet Yönetimi İşi

Acil durum ve afet yönetimi ne iş yapar tanımı; tekniker unvanını kullanarak beklenmeyen durumlarda halkın kaybını azaltıcı rol oynar. Afet yönetim teknikeri acil durum ve afet yönetimi programını tamamladıktan sonra aldığı ünvan ile hizmet sunabilir. Bu alanda yeterliliğe sahip olanlar afet öncesi eğitim bilinçlendirme süreci ve proje geliştirme aşamalarını kusursuz şekilde sunar. Herhangi bir afet anında koordine şekilde hareket edebilmeyi mümkün hale getirir.

 

Acil Durum Hattı Nedir, Nasıl Kullanılır?

Acil durum planı hazırlama rehberinde acil durum kavramı afet olarak değerlendirilir. Tedbirsizlik, dikkatsizlik, ihmal ya da kasıt gibi sebeplerden dolayı meydana gelebilir. Kasıtlı veya kasıtsız olarak meydana gelen acil durum anında vakit kaybetmeden kullanılabilir acil durum hattı nedir Ülkemizde sıklıkla kullanılan acil durum çağrı numaraları aşağıdaki listeden incelenebilir:

  • 112 Acil Yardım
  • 114 Zehir Danışma Hattı
  • 110 İtfaiye
  • 156 Jandarma
  • 155 Polis
  • 177 Orman Yangını
  • 122 Alo Afet
  • 158 Sahil Güvenlik İhbar Hattı

 

Telefon Acil Durum Uyarısı

Deprem gibi kitlesel büyük ve yıkıcı felaketlerde AFAD tarafından cep telefonlarına gönderilen hayati uyarı bildirim sistemi acil durumlarda kişiyi uyaran bir hizmettir. AFAD’ın oluşturduğu mesajlar toplu şekilde iletilir. Android ve iOS işletim sistemine sahip cihazlarda kullanılabilen acil durum yardım ayarı sayesinde ekipler telefonun konumunu dikkate alarak bulunulan bölgeye kısa sürede yardımı ulaştırır.

Acil Durum Çeşitleri Nelerdir?

Acil durum planı hazırlama rehberinde yer alan acil durum çeşitleri şunlardır:

  • Tehlikeli kimyasal madde yayılımı
  • Yangınlar
  • Patlamalar
  • Doğal Afetler
  • Gıda Zehirlenmeleri
  • İlk Yardım ve Tahliye Gerektirecek Kazalar

 

İlk Yardım Ekibi En Az Kaç Kişiden Oluşur?

Afet ve acil durum yönetimi planı içerisine dahil edilen acil durum yönetim aşamaları 4 gruba ayrılır. Bunlar: önlem, hazırlık, müdahale ve iyileştirme olarak adlandırılır. Kitleleri etkileyen acil durum planlarını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü hazırlar. Acil durum planını gerçekleştirmek üzere acil durum ekibi olay yerine intikal eder. Koruma ve ilk yardım ekibi en az iki, söndürme ve kurtarma ekibi en az 3 kişiden oluşur.

İş Yerinde Acil Durum

İş Sağlığı ve Güvenliği Koordinatörlüğü tarafından paylaşılan acil durum ekipmanları: yangın tüpü, yangın dolapları, yangın alarm butonu, duman dedektörü, ilk yardım kiti,

vücut duşu, göz duşu, göz solüsyonu.

İş yerinde acil durumlar hakkında yönetmeliği kapsamında her işyerinde olması gereken  yönetmelikte yer verilen acil durum ekipleri:

  • Söndürme Ekibi
  • Kurtarma Ekibi
  • Koruma Ekibi
  • İlk Yardım Ekibi

 

Acil Durum Kartı Nedir?

Acil durum eylem planı kapsamında önceden hazırlanmış tahliye planı insan yoğunluğunun fazla olduğu bölgelere asılmalıdır. Acil durum eylem planı işyeri, bina ve eklentilerinin giriş ve çıkış katlarına çalışanların görüş seviyesine uygun bir yükseklikte ve herkesin fark edebileceği bir görünürlükte asılır.

Acil Durum Kartı Nasıl Hazırlanır?

Deprem, yangın gibi acil durumu anlarına çocuklar okullarda yakalanabilir. Böyle bir durumda velilerin endişesini en aza indirecek acil durum bilgi kartları hazırlanır. Acil durum kartı afet sonrasında çocuğunun okuldaysa kimin alacağını belirtmeyi sağlayacak bir açıklayıcı kimlik gibi düşünülebilir.

Acil Durum Kartı Bilgileri

Acil durum kartı teslim alındıktan sonra üzerine hangi bilgiler işlenmelidir? Yaka kartı içerisinde çocuğu teslim alacak kişinin isim, soy isim ve telefon bilgileri ile son 6 ay içerisinde çekilmiş bir fotoğrafı eklenmelidir.

AFAD tarafından hazırlanan yetişkinlerin de kullanılması istenen afet ve acil durum bilgi kartları üzerinde kişinin kimlik bilgisi adresi, kronik rahatsızlığı, kullandığı sürekli ilaçlar ve yakınlarının iletişim bilgileri yer almalıdır.

Addy

Teknoloji İle Yakından İlgilenen Gereksizin Teki

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam engelleyici algılandı.

Reklam engelleyici algılandı, lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakınız.